Matijs de Roo

    composer - teacher


As a composer I always try to find the right balance between the mind and the heart. A piece of music should be very well constructed and sound as if it came straight from the heart......"  


Picture taken at the concert "Forgotten". 

Music theater programme about dementia with the Dutch Chamber Choir and recorder player Erik Bosgraaf on texts by Spinvis. Concerttour trough Holland.

                   
Picture taken after the performance of my violin concerto at the Concertgebouw in Amsterdam. 

 

Review :  ''De Volkskrant"

 "Ook van het Radio Filharmonisch Orkest maakt De Roo een personage. Als een gevechtsmachine walst het over personen heen, soms onmerkbaar, vaker hard en gevoelloos. En soms ontstaat er twijfel, ook in het orkest. De Russische dirigent Alexander Vedernikov laat dialogen ontstaan tussen het orkest, de zangeressen en de viool. En ineens bestaat de massieve orkestmassa uit personen, net als de solisten slachtoffers van een hogere macht. Ze krijgen een stem: fluisteren en neuriën - een schitterend moment van hoop in een aangrijpende compositie. 

Biëlla Luttmer

 

 Review: "NRC"

Als tekst gebruikte De Roo blogposts die een tienermeisje uit Mosul schreef ten tijde van de Irakoorlog. Het zijn naïeve, wrange, zakelijke, wanhopige en poëtische tekstflarden, die door mezzo Olivia Vermeulen en de hoogzwangere sopraan Julia Westendorp gezongen, gesproken en gefluisterd werden in een gelaagde muzikale omlijsting. Harde orkestklappen sloegen in als bommen, en bij iedere inslag veranderde de muzikale wereld. Schroeiende tonen versprongen van solist naar orkest of terug. Een stratosferisch ijle noot van Westendorp belandde in de soloviool. Het gefluister werd overgenomen door de orkestleden. De meest verzengende noten schreef De Roo voor de viool solo, en Simone Lamsma deed die noten eer aan.

 Joep Stapel